OSO 2.0

Op 1 mei 2010 heb ik mijn bedrijf OSO (OlijStedelijkeOntwikkeling) heropgericht. OSO bestond eerder tot september 2008.  Van september 2008 tot mei 2010 ben ik voorzitter geweest van het Dagelijks Bestuur van stadsdeel Oud-West in Amsterdam. Een fulltime baan die zich niet laat combineren met het hebben van een eigen bedrijf. Per 1 mei jl. is aan de functie van stadsdeelvoorzitter een einde gekomen en ben ik weer begonnen met OSO.  Mijn specialisme is proces- en projectmanagement in stedelijke herstructureringsgebieden waarbij breed maatschappelijk draagvlak nodig is om tot veranderingen te komen.

Lees meer...
Home Artikelen Amsterdam 734 jaar
Amsterdam 734 jaar Afdrukken E-mail
Geschreven door Bouwe Olij   
maandag, 26 oktober 2009 10:07

Aanstaande dinsdag 27 oktober is onze stad weer jarig. Dat zit zo. Op 27 oktober 1275 verleende de graaf van Holland, Floris V, tolvrijdom aan ‘de lieden die nabij de Amsteldam verblijven’. Een belangrijk privilege.

De Amsterdammers waren nu vrijgesteld van het betalen van tol bij de bruggen en sluizen van het graafschap Holland. Dat scheelde een hoop geld. Het privilege was bijzonder omdat Amsterdam nog behoorde tot de gebieden van de bisschop van Utrecht. De Amsterdammers werden hierdoor bevoorrechte ‘buitenlandse’ handelaren. We weten dit zo precies omdat het het eerste stuk is dat bewaard is gebleven waarin Amsterdam wordt genoemd. De basis voor Amsterdam als handelsstad is hiermee gelegd. Het stuk is te bewonderen in de schatkamer van het stadsarchief in de Vijzelstraat.

Het tolprivilege wordt weleens verward met de stadsrechten. Wanneer Amsterdam die gekregen heeft staat niet onomstotelijk vast. Daarover is discussie. Zie: >> Column <<

 
HomeAgendaNieuwsContact